Transport chłodniczy- wymagania

Rate this post

transport-chlodniczyPrzy wykonywaniu przewozów świeżych owoców i warzyw  należy koniecznie:
1. kontrolować temperaturę wewnątrz naczepy podczas całego przejazdu. Kierowca musi pamiętać, że przyjmując nieschłodzony towar naraża się na straty, ponieważ owoce, czy warzywa mogą przejrzeć albo się uszkodzić.
2. zważyć na temperaturę zewnętrzną, która może mieć wpływ na to co się dzieje wewnątrz naczepy (szczególnie starszego typu). W niedopasowanym otoczeniu nasze produkty mogą nie nadawać się do spożycia po wielu kilometrach trasy.
3. odmawiać przewozu produktów niejednorodnych, które wymagają różnych warunków lub też, które mogłyby mieć na siebie zły wpływ.
4. wnikliwie zbadać przez załadunkiem stan zarówno naczepy, jak i samych owoców, czy też warzyw.
5. ustawić ciągłą pracę agregatu, ponieważ tryb Start/Stop może doprowadzić do przegrzania lub przemrożenia towaru.
5. zapoznać się wnikliwie ze wszystkimi informacjami dotyczącymi danego typu żywności oraz naczepy, która będzie ją chłodzić.

Tego typu transport wymaga od osób się nim zajmujących posiadania odpowiedniej wiedzy. Dlatego warto zapoznać się dokładnie z warunkami przewozu wszystkich towarów, którymi będziemy się zajmować. Dzięki temu unikniemy przykrych niespodzianek.