Transport cieczy- towarów płynnych
Wszyscy wiemy, że rynek spożywczy jest wymagający. Wchodzi tutaj w grę zdrowie konsumentów. Nieprawidłowe transportowanie żywności może wpłynąć na jakość produktów, również tych płynnych: mleka, śmietany, soków, czekolady itd. A to z kolei na wizerunek firmy i utratę do niej zaufania. Dlatego transport towarów płynnych to odpowiedzialne zadania dla odpowiedzialnych ludzi z wyobraźnią.
Świat gna coraz szybciej. Potrzebujemy coraz więcej dóbr w coraz krótszym czasie. A klienci? Klienci pragną coraz lepszych jakościowo produktów w coraz to niższej cenie. Transport towarów płynnych wymaga od przewoźnika ciągłej gotowości do niezwłocznego podstawiania aut. Z transportem, przykładowo świeżych soków, nie można zbyt długo zwlekać. Wymaga on krótkiego czasu tranzytu i terminowości .
Musimy pamiętać, że cysterny muszą być dokładnie czyszczone, myte, dezynfekowane i suszone. Tylko staranne przestrzeganie procedur daje pewność dobrego przygotowania naczepy do transportu. Jeśli przewozimy łatwo psujące się płynne produkty spożywcze, cysterna powinna być certyfikowana według wymagań konwencji ATP. W tym momencie pamiętajmy o wszystkich niezbędnych dokumentach! Przepisy ATP określają warunki przewozu produktów spożywczych schłodzonych, kwestie kontroli oraz klasyfikacji pojazdów.
Naszą uwagę powinien również zwrócić fakt, iż niektóre firmy przygotowują listę przed-produktów, których przewóz jest zabroniony przed załadunkiem kolejnego produktu. Dlaczego przewoźnik musi być dobrze przygotowany do transportu? Ponieważ odpowiada nie tylko za swój wizerunek, ale również swojego klienta, który pozycje rynkową buduje miesiącami, a czasem nawet latami.