Transport drogowy towarów spożywczych
Wymagania dla transportu towarów spożywczych.
Surowe normy sanitarne, naczepy i zabudowy, które mają zapewniać odpowiednią izolację termiczną – to wszystko służy zabezpieczeniu ładunków, a co za tym idzie – naszego zdrowia.
W ostatnich latach znacznie wzrósł przewóz artykułów świeżych, a także głęboko mrożonych. Aby zaspokoić potrzeby rynku poszukiwane są firmy transportowe, które posiadają lekkie pojazdy o dużej ładowności. Poza tym naczepy powinny gwarantować odpowiednie wyniki wytrzymałościowe przy zachowaniu relatywnie niskiej masy.
Dla transportu drogowego towarów spożywczych równie ważne są prawidłowe pomiary poszczególnych parametrów w komorach ładunkowych. Do tego służyć mogą przykładowo termohigrometry. Nowoczesne urządzenia mogą przedstawiać wyniki pomiaru w postaci: wykresu w funkcji czasu, histogramu w funkcji temperatury, czasu przekroczenia wartości alarmowych. Co więcej, w transporcie wrażliwych ładunków warto zadbać o system, który:
– zaalarmuje nas, gdy przekroczone zostaną wartości graniczne,
– automatycznie zarchiwizuje dane,
– stworzy automatyczne raporty.